Toissapäivänä meidän pyykinpesukone meni rikki. Koko rumpu oli mennyt pesun aikana hassuun asentoon, eikä se pyörinyt koneen sisällä enää kunnolla. Kone on ostettu noin 13 vuotta sitten käytettynä ystävältämme, joka lähti ulkomaille vaihto-opiskelemaan ja pisti omaisuuttaan kiertoon. En tiedä oliko hän koneen ensimmäinen omistaja vai oliko hänkin hankkinut sen käytettynä. Joka tapauksessa se oli pitkäikäinen kone nykyisiin verrattuna.

Eilen pyöräilimme työpäivän jälkeen kodinkoneliikkeeseen ostamaan uutta pyykkikonetta. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin ostanut uutta pesukonetta, vaan olemme käyttäneet muiden vanhoja. Päädyimme melko nopeasti koneeseen, jolle myyjä lupasi käyttöikää noin 10 vuotta. Muiden koneiden hän sanoi kestävän 5-6 vuotta. Pitkäikäiseksi sanotun koneen hintakin oli sitten tuplat viisivuotiskoneisiin verrattuna, ja se kyllä kirpaisi. Mutta jos myyjän lupaukset koneen iästä pitävät paikkansa, oli kalliimman koneen ostaminen myös ekoteko. Käsittääkseni pesukoneiden energialuokituksessa huomioidaan kyllä sähkön- ja vedenkulutus, mutta ei käyttöikää.

Uusi kone tuodaan ja asennetaan meille tänään illalla. Sen moottorissa on uudeksi ja mullistavaksi mainostettua zen-teknologiaa, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Ehkä kone mietiskelee pestessään pyykkiä. Zen-teknologiaa enemmän minua kuitenkin kiinnostaa koneen 15 minuutin pesuohjelma, että kuinka toimiva se on käytännössä. Usein tuntuu siltä, että tällaista siistiä sisätyötä tekevien ihmisten vaatteita ei tarvitsisi jyystää koneessa pitkään, vaan vähempikin riittäisi. Tahrat voi käsitellä ennen pesua sappisaippualla, ja muuten pesaista vaatteet vain pikaisesti. Jännää, tuskin maltan odottaa että pääsen kokeilemaan konetta. Onneksi pyykkiä on valmiiksi monta koneellista.