Eilen oli tullut, pitkän ja kiihkeän odotuksen jälkeen, paketti postiin. Paketissa oli kanssajoogaajani kanssa tilaamamme uudet kuun muotoiset meditaatiotyynyt eli zafut, sekä ajastin ja Sada Sat Kaurin levy minulle. Zafu on siis pullea ja usein pyöreä tyyny, joka laitetaan istuinluiden alle kun istutaan risti-istunnassa (tai lootusasennossa, jos se sujuu) lattialla. Minulle on zafuja kerääntynyt jo kolme.

Ensimmäinen zafuni on kuvassa näkyvä sininen tyyny. Tilasin sen aikoinani Helsingissä sijaitsevasta Yogalife-verkkokaupasta. Oli kiire saada jokin istuintyyny, sillä risti-istunta ei vielä sujunut senkään vertaa kuin nykyään. Zafun täytteenä oli kapokkia, joka muistuttaa vähän vanua, mutta on kapokkipuun hedelmistä saatavaa kuitua. Aluksi zafu tuntuikin varsin hyvältä. Jonkin ajan kuluttua aloin kuitenkin kaivata matalampaa ja muotoutuvampaa zafua. Eikä auttanut, vaikka vähensin kapokin määrää sinisen zafuni sisällä. Päädyimme kanssajoogaajani kanssa tilaamaan tattarinkuorilla täytetyt zafut Blue Banyan –verkkokaupasta. Näin minulle tuli kuvassa näkyvä punainen zafu, joka onkin oikea laiskanlinna. Iso ja upottava.

Viimeisimmät zafut eli kuun muotoiset meditaatiotyynyt piti tilata, kun isojen zafujen kanniskeleminen alkoi käydä työlääksi. Päädyimme ostamaan speltillä täytetyt matkazafut Sat Nam Versand –verkkokaupasta. Muutaman koeistumisen perusteella uusi zafu tuntuu ihan älyttömän mukavalta. Jonkin verran erilaiselta kuin pyöreä istuintyyny, mutta ei missään tapauksessa huonommalta.

Zafujen tilaaminen on sikäli vähän hankalaa, että niitä kyllä myydään monessakin verkkokaupassa, mutta ollenkaan kaikki eivät toimita niitä ulkomaille. Oma suosikkini oli valkopohjainen, kukkakuvioinen kuun muotoinen tyyny, mutta sitä ei voinut tilata Suomeen. Kaikki kolme kokeilemaani verkkokauppaa toimivat hyvin, mutta maksaminen oli ehdottomasti kätevintä Sat Nam Versandissa, joka on muutenkin varsinainen joogaajan aarreaitta.

Kaikki zafut on toimitettu hyvin täyteen täytettyinä. Olenkin tyhjentänyt sinisen zafun kapokista, ja lusikoinut sekä punaisesta että valkoisesta ylimääräiset täytteet siniseen. Nyt minulla on yksi tattarinkuorilla täytetty, toinen speltillä täytetty ja kolmas molemmilla täytetty zafu. En ehdi istuskella kaikilla kolmella ihan joka päivä, mutta en ainakaan vielä taida raaskia luopua yhdestäkään.

Sekä tattarinkuori että speltti ovat siitä mukavia täytteitä, että ne liikkuvat tyynyn sisällä ja siksi zafua voi muotoilla tilanteen mukaan, kapokkia ei niinkään. Samalla istuma-asentoa voi vähän vaihdella sen mukaan, miten täyte jakaantuu tyynyn sisällä ja oman takapuolen alla.

Tässä vielä kuva, jossa on spelttiä ja tattarinkuoria tyynyjen sisuksista.