Sisko oli mukana ohjatulla kundaliinijoogatunnilla sekä eilen että tänään. Mukava käydä joogassa yhdessä, vaikka toisen läsnäolo unohtuukin harjoitusta tehdessä. Mutta silti on kivaa jakaa jonkun läheisen kanssa se kokemus.

Sekä eilen että tänään tehtiin aika jännät kriyat, joista nyt päällimmäiseksi jäi mieleen hengitysharjoitusosuudet. Tai täsmällisemmin sanottuna havainto siitä, että hengitykseni on hidastunut kundaliinijoogan myötä, ja pystyn pysäyttämään hengitykseni paljon pidemmäksi aikaa kuin joskus aikaisemmin. Kundaliinijoogassa hengitystä ei varsinaisesti pidätetä niin, että pitäisi pinnistellä ja ponnistella pää punaisena. Mutta hengitys pysäytetään mahdollisimman rennosti joidenkin harjoitusten yhteydessä.

Kundaliinijoogafilosofian mukaan ihmiselle on annettu tietty määrä hengityksiä tätä elämää varten. Mitä nopeammin hengittää, sitä nopeammin ne loppuvat. Ja päinvastoin. Kundaliinijoogaan kuuluva nopea ja puuskuttava tulihengitys ei kuitenkaan tuhlaa pikavauhtia hengityksiä, päinvastoin, sillä jokainen tulihengitysjakso ajatellaan vain yhdeksi hengitykseksi. Hitaasta hengityksestä myös seuraa tiettyjä myönteisiä vaikutuksia terveyteen. Lisäksi hengityksen hallitseminen on avain mielen hallitsemiseen.

Tämänpäiväisessä ja eilisessäkin harjoituksessa muutamassa kohdassa piti hengittää keuhkot täyteen ilmaa, ja pitää ilma keuhkoissa niin kauan kuin se tuntui mukavalta. Aiemmin olin aina se, joka noin kolmen sekunnin kuluttua jo hengitti ulos ja kiskoi sitten happea keuhkoihinsa. Tänään tuntui hetkittäin siltä, kuin olisin voinut lopettaa hengittämisen kokonaan; hengityksen pysäyttäminen keuhkot täynnä ilmaa oli helppoa. Mutta se, mikä on aina vaikeampaa, on hengityksen pysäyttäminen uloshengityksen jälkeen. Sanotaan, että sillä on yhteys meille kaikille luontaiseen kuolemanpelkoon. En tiedä, mutta joka tapauksessa se tuntuu ihan erilaiselta kuin hengityksen pysäyttäminen keuhkot täynnä.

Edistymistä on siis havaittavissa tällaisten hengitysharjoitusten suhteen. Mutta vielä ei yhden minuutin hengitys suju. Minuutin hengityksessä hengitetään sisään 20 sekuntia, pysäytetään hengitys 20 sekunniksi ja sitten hengitetään ulos 20 sekuntia. Ehkä vielä joskus sekin onnistuu.