Ihmettelin kovasti kesän alussa, kun harva se päivä joku googlasi turbaanin solmimisen ja vieraili näillä hakusanoilla blogissani. Kanssajoogaajani, joka on paremmin perillä maailman menosta kuin minä, osasi kertoa että kyse ei ole yhtäkkisestä innostuksesta pitää turbaania joogatunnilla. Sen sijaan turbaanista on tullut muotiasuste. Nyt tiedän senkin. Mutta muotia tuskin on sellainen sikhinaisen turbaani, jota minä käytän aamusadhanassa ja pitkissä meditaatioissa, vaan todellakin huivista kietaistu päähine. Jota toki voi kutsua turbaaniksi, mikäs siinä.

Tämänpäiväisessä Aamulehden Ihmiset-liitteessä (se on se naisten osa, miehille on Asiat-liite) neuvotaan, miten turbaani solmitaan. Jutussa haastatellaan vintagevaateliikkeen omistaja Leena Aaltoa, joka toimii jutussa jonkinlaisena turbaanien asiantuntijana. En sitten tiedä onko tieto häneltä peräisin, vai toimittaja Annina Huhtalalta, mutta joka tapauksessa jutussa tehdään aikamoinen yleistys turbaanin käytöstä. Jutussa sanotaan, että ”Aasiassa turbaani koristaa miesten päätä, länsimaissa naisten”.  Aasiassa? Koristaa?

Käsittääkseni turbaaniin pukeutuminen liittyy tiettyihin uskontoihin ja kulttuureihin pikemminkin kuin siihen, millä mantereella sattuu elämään. Harvoin olen ainakaan telkkarissa nähnyt turbaanipäisiä kiinalaisia tai japanilaisia miehiä, vaikka he ovat aasialaisia. Toisaalta, olen istunut Manchesterin lentokentällä ja katsellut ihaillen sikhimiehiä, joilla oli tosi komeat turbaanit. Itse asiassa sikheillä turbaani kuuluu sekä naisten että miesten pukeutumiseen ja identiteettiin, riippumatta siitä missä he elävät ja asuvat.  

Lehtijutun viittaus aasialaisiin turbaaneihin antaa sen kuvan, että Aasia ja länsimaat – mitä ikinä ne maat sitten ovatkaan – olisivat ainoita paikkoja joissa turbaania pidetään. Mutta näinhän asia ei tietenkään ole, vaan turbaaniin pukeudutaan lisäksi esimerkiksi tietyillä alueilla Afrikkaa ja Lähi-itää.

No, se niuhotuksesta tällä kertaa. Joka tapauksessa turbaani on minun kokemukseni mukaan ihan tavattoman mukava päähine. Turbaani päässä tulee jotenkin turvallinen ja rauhallinen olo. Itse asiassa eksyin jotenkin lueskelemaan Khalsa Ladies Campin sivuja, ja siellä kerrottiin turbaanin eduista. Ensinnäkin se auttaa pitämään kaikki pään 26 luuta hyvin paikallaan. Lisäksi turbaani suojaa päälaen energiakeskusta eli kruunuchakraa, ja peittää ohimot, mikä suojaa toisten ihmisten mentaaliselta ja psyykkiseltä negatiivisuudelta. Edelleen, turbaani aiheuttaa painetta tiettyihin otsan pisteisiin, mikä pitää ihmisen rauhallisena ja rentona. Turbaani pitää kantajansa myös keskittyneenä ja ajatukset kirkkaina, koska se vaikuttaa aivojen verenkiertoon. Näitä kaikkia etuja ei voi saavuttaa pitämällä mitään muuta päähinettä, joskin joitakin eduista kyllä.

Oikeastaan on aika kummallista, että turbaani ei ole saavuttanut suurempaa suosiota eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten kristittyjen keskuudessa. Ehkä he eivät tiedä mistä jäävät paitsi kun kulkevat hiukset hulmuten. Ehkä nykyinen huiviturbaanimuotivillitys poikii vielä jotakin hyvää.