Päätin maalata sisäeteisen paneelikaton, joka oli edellisen omistajan jäljiltä vaan lakattu värittömällä lakalla. Meillä oli valkoista paneelikattomaalia sen verran jäljellä, että se riitti hyvin melkein viiden neliön eteisen kattoon. Ja vieläkin sitä jäi.

Sen vaan sanon, että Tikkurilan paneelikatto –maali ei ole minun suosikkimaalia. En käsitä miten niin huonosti peittävä maali on kehiteltykin. Sitä pitää läiskiä kattoon tolkuttoman paljon kerrallaan että mitään tapahtuu. Jos saisin valita, en maalaisi niin märällä pensselillä kuin tämän maalin kanssa on pakko. Maalasin eteisen katon neljään kertaan, ennen kuin jälki alkoi olla tyydyttävää. Joku tarkempi ihminen olisi maalannut sen vielä ainakin kerran, mutta minua alkoi kyllästyttää joka ilta töiden jälkeen kiikkua tikkaiden nokassa. Eteinen on nimittäin (siippa mittaa) 280 cm korkea, juuri sellainen korkeus että meidän a-tikkailla joutuu vähän taiteilemaan sopivaa työskentelyasentoa etsiessä.Meillä taitaa olla jokainen huone eri korkuinen, kun niitä on remontoitu eri aikoina ja erilaisilla tekniikoilla.

Viime kesänä maalasin ­– maalaaminen on meidän perheen sisäisessä työnjaossa minun heiniä, ehdottomasti  – olohuoneen vanhan ja tummuneen paneelikaton samalla valkoisella paneelikattomaalilla. Maalasin neljä kerrosta, minkä jälkeen totesin että ei tule mitään. Vanha paneelin pinta ei ollut peittynyt juuri ollenkaan, koska olin maalannut liian kuivalla pensselillä. Lisäksi muutaman vuoden vanha tapetti alkoi näyttää törkeän likaiselta valkoisen katon vieressä. Ja tapettihan ei ole oikeasti likainen, se on vaan sen värinen. Kävimme ostamassa ämpärillisen sävytettyä Biora-maalia, joka peitti paneelimaalin ja koko katon kuin unelma. Kaksi kerrosta sävyä, ja homma oli siinä. Ja katto maalattu kuuteen kertaan.

Tässä kuva eteisen katosta

Kuvassa näkyy myös edellisen omistajan laittama boordi, jonka maalasin esiin jo joskus aiemmin. Boordi oli aiemmin saman värinen kuin seinä, eikä kuvio erottunut katonrajasta lainkaan. Otin ruskeaa maalia, laimensin sitä ja vetelin kuvion esiin. Ja sanottakoon nyt varmuuden vuoksi, että boordin värin ei ole tarkoituskaan olla tasainen. Tarkoitus on, että epätasainen väripinta antaa taiteellisen ja elävän vaikutelman. Tai jotain. Tuolla tavalla sen halusin jostain syystä maalata.