Olen aika tyytyväinen itseeni sen suhteen, kuinka tunnollisesti olen tehnyt kundaliinijoogaopettajakoulutuksesta kotiin saadut joogaläksyt. Olen tehnyt jonkin läksyksi tulleista harjoituksista ja meditaatioista joka aamu, paitsi niinä muutamana aamuna joina olen ollut ryhmäsadhanassa. Onneksi läksyksi tulleita harjoituksia ja meditaatioita tosiaankin on useita, sillä minulla on tätä taipumusta kyllästymiseen. Taipumuksen kanssa pärjää paljon paremmin silloin, kun saa valita vaikka vaan muutamankin harjoituksen väliltä.

Yksi kotiläksy on Surya Kriya. Se on vallan näppärä ja simppeli kriya, jonka vaikutukset ovat tälle vuodenajalle mitä sopivimmat. Surya tarkoittaa aurinkoa, ja koko kriya lataa kehon ja mielen aurinkoenergialla. Aurinkoenergia tekee meistä energisiä ylipäänsä, se pitää meidät terveinä, elinvoimaisina ja ulospäin suuntautuneina. Lisäksi aurinkoenergia kirkastaa ja puhdistaa mieltä, ja pitää yllä tarvittavan tehokasta ruuansulatusta.

Surya Kriya alkaa asanalla, jossa istutaan risti-istunnassa ja hengitetään oikean sieraimen kautta. Vasen sierain suljetaan vasemman käden peukalolla. Tämä harjoitus aktivoi aurinkoenergiaa, sillä juuri oikea sierain on meidän aurinkoenergiasierain. Toisin sanoen joogisen näkemyksen mukaan sieraimet eivät ole energian suhteen samanlaiset, ja juuri siksi niitä on kaksi. Vasen sierain on viilentävän ja rauhoittavan kuuenergian sierain, ja oikea aurinkoenergian. Kun hengitetään molempien sierainten kautta, saamme näitä molempia energioita sopivassa suhteessa, ainakin periaatteessa. Sillä sieraimilla on myös keskinäinen työnjako niin, että välillä toinen sierain on enemmän avoin ja toinen vastaavasti tukkoisempi. Siis vaikka ei olisi nuhasta tai mistään sellaisesta tietoakaan. Tämä kuuluu sierainten normaaliin toimintaan, ja on yksi joogan myötä oppimistani hurjan jännittävistä asioista. Joogassa tehtävissä hengitys- eli pranayamaharjoituksissa sieraimiin liittyvää erilaista energiaa käytetään tietoisesti hyväksi, ja juuri esimerkiksi sulkemalla toinen sierain saadaan aktivoitua aurinko- tai kuuenergiavirtauksia.