Yksi kundaliinijoogaharjoitus, jonka teimme yhdessä opettajakoulutuksessa ja jota suositeltiin tehtäväksi kotona vaikka joka päivä, on kriya vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Olen tehnyt harjoituksen melkein joka aamu koulutuksen jälkeen, ja aion jatkaa sen tekemistä seuraavaan lähitapaamiseen asti. Paitsi niinä aamuina, joina menen ryhmäsadhanaan ja teen yhdessä muiden kanssa ohjaajan valitseman harjoituksen. Tähän aikaan vuodesta vastustuskyvyn vahvistaminen ei voi olla kuin hyvä juttu, sillä erilaiset räkätaudit ja vatsaflunssat tuntuvat kiertelevän ympärillä ja niittävän väkeä vuoteen pohjille. Olen toistaiseksi välttynyt sairastumiselta, ja mielelläni välttyisin jatkossakin.

Vastustuskykyä ylläpitävä kriya koostuu yhteensä kymmenestä asanasta, joista monet keskittyvät ruuansulatuksen vahvistamiseen. Kriyan kommenteissa todetaankin, että hyvin toimiva ruuansulatus on kaikenlaisten flunssien ja räkätautien vastustamisen perusta. Ja sen olen moneen kertaan huomannut, että jooga kyllä pitää ruuansulatuksen hyvässä, sellaisessa sopivassa vauhdissa. Ilmaakin tuntuu kerääntyvän vatsaan vähemmän, mikä on mukavaa sekä itselle että lähimmäisille. Monesti sellaisetkin liikkeet ja liikesarjat, jotka keskittyvät ensisijaisesti johonkin muuhun kuin ruuansulatukseen, samalla hoitavat sisäelimiä ja ylläpitävät vatsan toimintaa.

Läksynä oleva kriya on ihan mukava, eikä siinä ole mitään vaikeaa tai hankalaa. Ehkä haasteellisin on kolmioseisonta-asana, joka tunnetaan myös nimellä alaspäin katsova koira tai vuori-asana. Nousen siihen konttausasennosta, josta ahteri nostetaan ylös kattoa kohti. Jalat ja kädet ovat suorina, jalkapohjat ja kämmenet tukevasti alustaa vasten, ja pää käsien välissä. Tässä asennossa ollaan ja hengitellään rauhallisesti viisi minuuttia. Se ei ole välttämättä vaikeaa, mutta vaatii jonkin sortin kestävyyttä. Samalla asana auttaa ruuansulatusta, vahvistaa hermostoa ja rentouttaa kehon suuria lihasryhmiä. Minä huomaan jännityksen purkautuvan jalkojen suurista lihaksista, kun reidet ja pakarat alkavat vapista liikkeen aikana. Vapina ja tärinä ovat kundaliinijoogassa hyvä asia; ne tulkitaan niin, että liike toimii ja tekee tehtäväänsä ja vapauttaa jännityksiä syvältä kehosta. Toivottavasti samalla pöpöt pysyvät loitolla eivätkä tule kutittelemaan nenää.