Kundaliinijooga harjoittavan ihmisen aamusadhana voi olla mikä tahansa tai millainen tahansa harjoitus. Mutta ryhmäsadhanalle, joka nimensä mukaan tehdään yhdessä muiden kanssa, on tietty muoto. Sadhana alkaa Japjin lukemisella ääneen, jatkuu vapaavalintaisella fyysisellä joogaharjoituksella, ja päättyy mantroihin joita on seitsemän. Tämän muodon ja mantrat on antanut Vesimiehen aikaan valmistautumista varten kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan. Tällaista sadhanaa on tehty jo vuodesta 1992, ja tehdään edelleenkin. Vesimiehen aika koitti 11.11.2011, mutta sadhana ei muutu. Näin on päätetty. Yogi Bhajan antoi ohjeeksi, että Vesimiehen ajan sadhanaa, siis sitä jota teemme hänen opetuksiensa mukaan, voi jatkaa Vesimiehen ajan aletua. Tai sitten Kundalini Research Institute (KRI) voi päättää sadhanan muuttamisesta. No, KRI on päättänyt, että sadhanaa ei muuteta vaan jatketaan kuten tähänkin asti. Aiheesta lisää täällä.

Mietin vaan sitä, että jos sadhanaa olisi muutettu, ja varsinkin jos mantroja olisi muutettu jollakin tavalla, olisi suuri määrä cd-levyjä mennyt vanhaksi. Mantroista ensimmäinen lauletaan ilman säestystä, mutta loput kuusi mantraa lauletaan yleensä säestyksen kera. Ja koska päteviä musikantteja ei riitä joka sadhanaan, on sadhana-mantroista tehty lukemattomia levytyksiä joiden tahtiin mantraaminen sujuu mainiosti. Sävellyksiä, sovituksia ja tyylilajeja on laidasta laitaan, mutta mantrojen kesto ja sanat pysyvät aina samana. Seitsemästä mantrasta viisi kestää seitsemän minuuttia, yksi 22 minuuttia ja viimeinen ”vain” 5 minuuttia. Niin, jos siis mantrat olisivat jollakin tavalla muuttuneet, olisi kundaliinijoogamusiikkia levyttäville artisteille tullut kiire tehdä uudet levytykset sadhanaa varten. Ja vanhat sadhana-levyt olisivat jääneet kauppojen hyllyille, luulen. Että näin käytännöllisen asian kautta minä tätä asiaa lähestyn.

Huomenna sitä pääsee taas harjoittamaan, ryhmäsadhanaa. Pitääkin kaivaa esiin silitysrauta ja silitellä pesun jäljiltä puhtoiset turbaanikankaat huomisaamua varten. Sadhana on aina sen verran suurta juhlaa, että laitan sinne mielelläni parhaat valkoiset vaatteet ja turbaanin.