Kundaliinijoogamestari Yogi Bhajan on neuvonut muutamia iltarutiineja, jotka auttavat saamaan unen päästä kiinni nopsaan ja ylipäänsä nukkumaan hyvin. Jätetään nyt nukkumiseen vaikuttavat joogaharjoitukset väliin, ja aloitetaan toisenlaisista asioista.
 
Yksi hyvä konsti rauhoittua on painaa sormella oikea sierain sen päältä kiinni, ja hengitellä muutama minuutti vasemman sieraimen kautta. Sen voi tehdä istuen ennen vuoteeseen menoa, tai vuoteessa niin että makaa oikealla kyljellä ja antaa vasemman eli päällimmäisen sieraimen hoitaa hommat. Tätä vasemman sieraimen kautta hengittämistä minä käytän apuna myös aina joskus kun edessä on jokin jännittävä juttu, ja pitäisi silti pysyä rauhallisena.
 
Kai melko normaaleihin iltarutiineihin kuuluu rakon tyhjentäminen ja hampaiden pesu. Mutta näiden lisäksi kannattaa kokeilla hiusten kampaamista. Itse olen ottanut tavaksi ennen hammaspesua kammata puisella kammalla hiukset ensin niskasta eteenpäin eli kasvoilla, sitten toiselta sivulta toiselle, puolen vaihto, ja lopuksi kampaan hiukset edestä taakse. Kampaamista voisi jatkaa minuutteja, mutta minulla tapa on melko nopea mutta sitäkin nautinnollisempi. Hiuksetkin tuntuvat kiittävän.
 
Illalla kannattaa myös juoda lasi vettä yöllisen kuivumisen estämiseksi. Ja ettei tarvitsisi olla janoinen yöllä. Silläkin uhalla, että lasi vettä pyrkii ulos keskellä yötä, ja on noustava vessaan. Sen sijaan ennen nukkumaan menoa ei kannata syödä mitään kahteen ja puoleen tuntiin, sillä nukahtaminen juuri silloin kun ruuansulatus työskentelee aktiivisesti, ei ole hyvä idea.
 
Iltarutiini jota en ole vielä kokeillut, mutta jonka voin hyvin kuvitella olevan aivan mahtavaa, on jalkakylpy ja –hieronta. Eli molemmat jalkaterät upotetaan vuorotellen kylmään veteen ainakin puoleksi minuutiksi. Sen jälkeen jalkaterät hierotaan kevyesti manteliöljyllä. Vielä jos saa jonkun toisen tekemään hieronnan, minä ainakin voisin nukahtaa siihen paikkaan.
 
Yksi asia vielä. Yogi Bhajan on sanonut, että tärkein aika nukkua on iltakymmenen ja aamukahden välillä. Mutta kuinka moni meistä menee nukkumaan kymmeneltä? No minä, mutta eipä taida mennä kovin moni muu. Alan kuitenkin kallistua uskomaan, että unen määrä riippuu ainakin jonkin verran siitä, mihin aikaan yöstä nukkuu. Jos minä menisin nukkumaan vasta puolilta öin, en ikimaailmassa heräisi seitsemän tunnin unien jälkeen. Niin kuin nyt herään, ilman herätyskelloa, pirteänä ja hyvin levänneenä.