Jäin vielä miettimään eilistä postaustani ja Yogi Bhajanin kommenttia muutoksista, jotka seuraavat kundaliinijoogaa ihmisen elämässä. Yksi muutoksista hänen mukaansa on se, että ystävät ja perhe muuttuvat. Se ei minun ymmärrykseni mukaan tarkoita välttämättä sitä, että perhe ja ystävät vaihtuvat toisiksi kuin ennen kundaliinijoogaan tutustumista, vaikka voi se joissain tapauksessa sitäkin tarkoittaa. Jos ystävät eivät hyväksy kundaliinijoogan mukanaan tuomia muutoksia, vaan haluavat sinut edelleenkin mukaan baareihin ja remuretkille, eivätkä hyväksy sitä että et juo alkoholia, on ystävien vaihtaminen ehkä ihan hyvä vaihtoehto. Tai jos ystävät pitävät kundaliinijoogaihmisiä jonakin lahkona ja etsivät netistä mitä kaikkea törkyä Yogi Bhajanista ja kundaliinijoogasta on kirjoitettu – ja sitähän riittää – voi olla vaikea enää löytää yhteistä säveltä tällaisen ystävän kanssa. Onneksi kundaliinijoogan parista löytää helposti itselleen toisenlaisia ystäviä.
 
Olen kuullut sanottavan, että jos ihmissuhteesi kestävät kundaliinijoogaharrastuksesi eivätkä päädy eroon, niin nämä suhteet vaan syvenevät ja paranevat entisestään. Näin tapahtuu ei vain joogan kyseessä ollessa, vaan muulloinkin kun joku lähtee henkisen kehityksen tielle. Jos esimerkiksi parisuhde perustuu sellaisille asioille, jotka eivät ole todellisia, aitoja ja kestäviä, on todennäköistä että suhde päättyy. Tai jos puoliso ei hyväksy muutosta toisessa. Mutta aidot ja kehittyvät suhteet vaan kukoistavat. Kuulostaa ehkä aavistuksen julmalta, mutta niin se kuulemma vaan on.
 
Kundaliinijooga vaikuttaa koko perheeseen myös niin, että toimintatapasi ja vuorovaikutuksesi muuttuvat. Jos olet ennen vaikkapa riidellyt samaa vanhaa riitaa jonkun perheenjäsenesi kanssa vuodesta toiseen, voi tähän tulla muutos. Et enää suostukaan olemaan kuvion toinen osapuoli vaan teet jotakin toisin. Ja tämä vaikuttaa koko riidan dynamiikkaan. Yogi Bhajan on myös kehottanut kaikkia olemaan niin iloisia ja onnellisia, että muut ihmiset tulevat onnellisiksi vain katsomalla sinua. Ja jos joku perheenjäsen hehkuu onnea ympärilleen vaikka vaan ajoittain, ei se voi olla vaikuttamatta koko perheeseen. Yogi Bhajanin mukaan onnellisuus on meidän kaikkien synnyinoikeus. Siis kaikkien. Onnellisuus ei ole seurausta olosuhteista, vaan siitä miten olosuhteisiin sopeudut.
 
Tällaiset muutokset voivat kuulostaa näin esitettyinä vähän pelottavilta. Mutta sanon taas, että mikään muutos ei tule eteen ennen kuin siihen on valmis. Kundaliinijooga on joogaa ihan tavallisille perheellisille, työssäkäyville ihmisille, ja siksi kundaliinijoogaharrastus on jollakin tavalla läsnä myös arjen ihmissuhteissa. Ne ihmissuhteet muuttuvat joka tapauksessa, siltä ei voi välttyä.