Vasta jälkeenpäin huomasin, että tämän blogin kirjoittajan profiilissa kirjoitan olevani kasvissyöjä (tarkemmin sanottuna ovo-lakto). Taitaa olla ihan ensimmäinen kerta, kun sanon itsestäni noin. Jätin lihan kokonaan pois ruokavaliostani joskus loppuvuodesta 2010, eli ehkä noin puoli vuotta sitten. Jotenkin punaista lihaa en ollut syönyt enää vähään aikaan, broileria kylläkin. Jotenkin liha vaan lakkasi maistumasta ja muuttui epämiellyttäväksi. Mitään sen suurempaa ideologiaa tai päätöstä kasvisruokavalioon siirtymisen taustalla ei ole. Ehkä juuri siksi kasvissyöjän identiteetin muodostuminen on ottanut aikaa; aluksi ajattelin olevani sekaravinnon syöjä joka ei juuri nyt vaan syö lihaa.

Luulen, että lihan pois jättäminen olisi tapahtunut jo aiemmin, jos en olisi allerginen kalalle. Monet näyttävät jättävän lihan pois ja syövän vain kalaa, mutta minulle tämä vaihe ei ole mahdollinen. Ja monien allergioiden kanssa elävänä on jotenkin niin kyllästynyt olemaan hankala ruokittava ja aina tarkistamaan mitä mikäkin ruoka sisältää, voinko syödä ja onko vaihtoehtoja, että en halunnut nirsoutua lisää jättämällä liharuuat pois. Toisaalta taisin sitten olla esimerkiksi työpaikan keittiössä se ainoa kummajainen, joka söi välillä lounaaksi ei-kasvisruokaa.

Lihan syömisen vastenmielisyys oli oikeastaan suorassa suhteessa siihen, kuinka paljon joogasin. Yksi viikkotunti ei vielä tuntunut missään, mutta esimerkiksi viikonlopun mittaisen intensiivikurssin jälkeen kaipasin kasvisruokaa parina seuraavana päivänä. Kunnes sitten liha tökkäsi kokonaan. Ruokavaliomuutos on myös vaikuttanut joogaamiseen merkittävällä tavalla. Aiemmin oletin, että minä nyt vain olen ihminen, jolla on nopea hengitys. Vähän kyllä tuskastutti, kun hengitys ei tuntunut ollenkaan hidastuvan vaikka kuinka joogasin (miksi hengityksen sitten ylipäänsä pitäisi hidastua, siitä ehkä joku toinen kerta). Mutta kyllä alkoi hengitys hidastua ja erilaiset hengitysharjoitukset sujua ihan uuteen malliin kun jätti liharuuat syömättä. Hyvänen aika miten iso ero. Ei ihme että joogit ovat usein kasvissyöjiä.