Uusimmassa Voi Hyvin –lehdessä (5/2011) on joogaa käsittelevä artikkeli, jonka otsikko on ”Tiedettä joogamatolla”. Artikkelissa kerrotaan joogaopettaja Cole Danosta, joka johtaa joogasalia Helsingissä. Jutun mukaan Danosta tekee erityisen se, että hän ”yhdistelee opettajana astangaa, Iyengar-joogaa ja muita opiskelemiaan kehonkäytön ja –hoidon lajeja”.  

Juttu on periaatteessa ihan hauska, ja minusta on hienoa että Voi Hyvin ylipäänsä tarjoaa jooga-aiheisia juttuja lukijoilleen. Mutta kun jutussa mainitaan, että Danon joogastudiolla uudistetaan suomalaista joogaa, ja tehdään joitakin yleistyksiä joogamaailmasta, on minun vaikea tunnistaa ja ymmärtää mistä oikein puhutaan. Taitaa olla niin, että jutussa viitataan jotenkin rivien välissä astangajoogaan ja astangajoogamaailmaan (tai sitten myös Iyengar-joogaan ja Iyengar-joogamaailmaan, en minä tiedä), vaikka puhutaan vaan joogasta ja joogamaailmasta. Ja totta kai astangajoogamaailma on osa joogamaailmaa, ei siinä mitään. Ja ymmärrän senkin, että lehtijutussa on vähän vaikea koko ajan rajata ja tarkentaa, että mistä nimenomaisesta joogamaailmasta nyt puhutaan.

Vähän samantyyppisiä asioita mietiskelen aina toisinaan näitä bloggauksia kirjoittaessa. Eli että koskeeko tämä ja tämä asia joogaa jotenkin laajemmin, vai vaan kundaliinijoogaa. Usein, kun en tiedä miten yleisestä asiasta on kyse, kirjoitan nimenomaan kundaliinijoogaan tarkentaen. Epäilen kyllä, että tämän seurauksena lukijalle saattaa tulla kundaliinijoogaähky, kun toistelen vähän väliä että kundaliinijoogassa sitä ja kundaliinijoogassa tätä.

Joka tapauksessa, Voi Hyvin –lehden jutussa oli yksi sana joka sai minut näkemään pahasti punaista. Jutussa kerrotaan, että ”Dano opiskeli aikanaan korkeakoulutasolla fysiikkaa ja matematiikkaa. Tämä tausta tekee hänestä tiedemiehen joogamaailmassakin.” Voi hyvät hyssykät, siis tiedemies! Eikö näistä sukupuolen mukaisista ammattinimikkeistä pitänyt päästä eroon jo aikapäiviä sitten. Ehkä sana ei ole kiirinyt vielä toimittaja Tero Valkoselle asti. Vai pitäisikö sanoa lehtimies Tero Valkoselle.