Kuluneella viikolla olen jutellut parinkin jooganharrastajan kanssa, jotka ovat miettineet kovin käytännöllisiä asioita liittyen kasvisruokaan siirtymiseen. Ei se mitään helppoa olekaan, jos on tottunut valmistamaan lihaa ja kalaa ruuaksi. Että mitä sitten tekee, jos ei lihaa tai kalaa, ja miten? Minä ja siippa valmistamme ruokaa vuoropäivinä, joskus viikonloppuisin yhdessä, ja kyllä molemmilta meinaa välillä loppua mielikuvitus sen suhteen, että mitä tekisi ruuaksi. Lehdet tai telkkariohjelmat eivät pullistele kasvisruokaohjeita, vaan niitä saa kaivaa esiin ihan tosissaan. Työpaikan keittiössä minä kyselen tarkkaan mitä muilla on eväänä, ja miten eväs on tehty, sillä siellä saa usein hyviä vinkkejä erilaisista kasvisruokalajeista ja minulle ihan uusista raaka-aineistakin. Näkeepä siellä joskus ihan uusia ja kiinnostavia kasvisruokaeineksiäkin, joita voi sitten kokeilla kotona.

Minun nähdäkseni kasvisruokavaliossa oleellista on se, että proteiinia on saatava jostakin. Lihasta ja kalasta sitä ei tule. Mutta hyviä proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi erilaiset maitotuotteet, pähkinät, linssit ja pavut. Soijaan tutustuminen on meillä vielä sen verran alkuvaiheessa, että siitä en sano mitään.

Meillä valmistetaan ruokaa kohtuullisen usein halloumi-juustosta, jolla voisi ajatella korvaavansa broilersuikaleet erilaisissa broilerruuissa. Halloumi kuutioidaan ja ruskistetaan tilkassa öljyä kuumalla pannulla. Meillä se on siipan hommaa, sillä minä olen liian hätäinen ja laitan aina halloumin pannulle ennen kuin se on kunnolla kuumennut – jolloin juusto sulaa ja lötsähtää ruskistumisen sijaan. Erilaisiin uuniruokiin halloumia voi laittaa ihan ilman ruskistusta.

Tänään siipan tekemä pastakastike näytti tältä

Kastikkeessa oli tomaattimurskan lisäksi sipulia, cashewpähkinöitä, erilaisia papuja ja oliivipurkin loppu, joka piti syödä pois ennen kuin se vanhenee. Ja runsaasti mausteita, mautonta ei saa ruoka olla!

Sen verran laiskoja kokkeja olemme molemmat, että emme ole vielä koskaan keitelleet papuja itse. Sen sijaan kaapista löytyy tällaisia

Nämä erilaiset pavut ja kikherneet ovat ihan käyttövalmiita. Ostettu ihan tavallisesta ruokakaupasta. Liemi vaan pois, jos sitä ei halua käyttää, ja purkin sisus ruuan sekaan. Vaihtoehtoja on sen verran, ettei joka päivä tarvitse samaa syödä. Linssejä meillä kyllä keitellään, niitä ei taideta myydä missään käyttövalmiina. Mutta niiden keittäminen ei kestäkään kauaa. Tässä samassa Go Green –sarjassa myydään myös esimerkiksi mainiota siemensekoitusta, jossa on auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä ja cashewpähkinöitä. Sitä meillä laitetaan salaattiin joka päivä.

Minusta kasvisruuan tekemisen alkuun pääsee aika pienellä perehtymisellä. Rohkeasti vaan kokeilee, testailee ja maistelee. Ja korvaa aluksi vaikka yhden aterian viikossa kasvisruualla, sekin on askel oikeaan suuntaan. Siis mikäli haluaa kasvisruokavalion tielle lähteä.

Vielä kun löytyisi hyvä kasvisruokablogi, joka keskittyisi enempi arkiruokaan kuin erikoisuuksiin.