Yksi tämän kesän projekteista pihassa on se, että siirrämme istumaryhmän perennapenkin yläosan päälle. Puolet suorakaiteen muotoisesta perennapenkistä jää entiselleen, paitsi että siihen pitää saada mahtumaan ainakin osa istuinryhmän alta muuttavista kasveista. Yksi muuttajista on tämä:


 
Sain tämän vähän erikoisemman värisen tulppaanin sipuleita ystävältäni, joka oleili jonkin aikaa Amsterdamissa. Sipuleita oli alun perin kymmenkunta. Lykkäsin ne perennapenkkiin, ja katsoin mitä tapahtuu. Sipulipussissa sanottiin, että jotakin hoitotoimenpiteitä niille olisi pitänyt vuosittain tehdä, mutta minä olen sipulien istuttamisen jälkeen jättänyt ne oman onnensa nojaan. Vuosi vuodelta tulppaaneja on noussut vähemmän ja vähemmän, kunnes jonakin vuonna vain yksi ainoa tulppaani oli jäljellä. Mutta kas kummaa, se viimeinen sipuli onkin tainnut innostua tekemään sivusipuleja, sillä kukkien määrä on jälleen kasvussa. Toivottavasti en sössi niiden lisääntymistä siirron yhteydessä.
 
Toinen pihassa vähän turhankin hyvin viihtyvä sipulikasvi on varjolilja. Se kasvaa ihan joka paikassa, nurmikollakin, mutta siinä se jää toiseksi ruohonleikkurille. Viime kesänä valitsimme varjoliljalle hyvän paikan, jossa ne saavat kasvaa kaikessa rauhassa. Yksi kriteeri paikalle oli se, että sen ohi kuljetaan vain harvoin. Varjoliljan kukkiessa sen keltainen siitepöly tarttuu helposti ohikulkijaan, ja vaatteista sitä ei saa pois millään. Siipan valkoiset t-paidat ja sukat ovat saaneet varjoliljoista monet, monet keltaiset täplitykset. Minusta varjoliljan kukka myös tuoksuu vähän tympeälle, enkä siksi välitä siitä kulkuväylien läheisyydessä.


 
Muualta pihasta olen yrittänyt kitkeä kasvia sipuleineen pois. Homma tuntuu aika turhauttavalta, sillä sitä on puiden ja pensaiden juurilla paljon. Ja juuri niissä paikoissa, joihin on mahdollisimman vaikea mönkiä sitä ylös kaivamaan. Hyvä puoli on kuitenkin se, että kauniin keltaisen sipulin erottaa maa-aineksen seasta helposti. Joitakin yksilöitä on siirretty myös ystävillemme, joiden pihassa asustaa myyriä. Varjolilja kun on kuulemma myyränkestävä kasvi.
 
Nämä pihaprojektit, kuten ikkunoiden pesu ja mattojen kutominenkin ovat tänään saaneet odottaa parempia aikoja. Me olemme lähinnä pyöräilleet helluntain kunniaksi, ja katselleet pyöräilyä televisiosta. Onhan tässä kesää vielä jäljellä, onhan.