Mitä te teette kun työpaikallanne, opinahjossa, kauppakeskuksessa tai jossakin muussa julkisessa tilassa alkaa palohälyttimet soida? Jäättekö odottamaan, että se kauhea meteli loppuu? Kyselemään, miten kaveri on ajatellut toimia? Norkoilemaan lisäohjeiden toivossa, kun se kuitenkin on väärä hälytys? Odottamaan hissiä, jolla pääsee poistumiskerrokseen? Vai menettekö oikein ulos asti? Heti ulko-ovien välittömään läheisyyteen, että pääsette mahdollisimman pian takaisin sisään?
 
Tänään oli taas mahdollisuus testata omaa toimintaa, kun työpaikan palohälyttimet räjähtävät soimaan. Ensimmäinen ajatus oli, että en nyt jaksaisi millään lähteä ulos. Mutta niiltä sijoiltani vaihdoin ulkokengät ja nappasin takin ylleni ja lähdin portaita alas ja ulos. Ihan vakavasti en hälytystä ilmeisesti ottanut, koska jätin reppuni lompakkoineen, avaimineen ja kännyköineen työhuoneeseen.
 
Kävelin kauemmas rakennuksesta. Samalla mietin, että kuinkakohan kauas oikeasti pitäisi mennä, että olisi suojassa jos talo sattuu vaikka räjähtämään. Suuri osa ihmisistä jäi ulko-ovien viereen niin, että kun palokunta saapui pillit soiden paikalle, oli väkijoukko juuri sopivasti tiellä. Palomiehet tarkastivat nopeasti tilanteen, ja päästivät meidät takaisin sisään.
 
Muistan hyvin, millaisen läksytyksen vanhempi kollega piti meille, kun emme olleet lähteneet tarpeeksi rivakasti ulos hälytyksen sattuessa. Se oli ensimmäinen kerta kun pääsin näkemään mitä itse teen kun hälytys tulee. Ja täytyy sanoa, että tuumailuksi ja muiden toiminnan seuraamiseksi se meni. Vanhempi kollega, joka oli ollut mukana kahdessa tulipalossa, teroitti päihimme, että silloin lähdetään kun hälytyskellot alkavat soida. Mikään, ei siis mikään ole niin tärkeää, että se menisi palavasta rakennuksesta poistumisen edelle. Ja kun hälytys tulee, talo on oletettavasti ja lähtökohtaisesti tulessa kunnes toisin ilmoitetaan.