Kanssajoogaaja totesi jokin aika sitten, että hän on perin juurin kyllästynyt kuulemaan kundaliinijoogatunnin aluksi toistettavat perusperiaatteet, joita tunnilla noudatetaan. Kundaliinijoogassa kun ei ole varsinaisia tasokursseja vähän jooganneille ja jo vähän enemmän jooganneille, vaan kaikki tekevät periaatteessa samoja harjoituksia. Kieltämättä vuosien kuluessa tulee siis kuultua aika monta kertaa selostukset siitä, mitä kundaliinijooga on ja miten sitä tehdään.
 
Tänään olin jälleen yhdellä kundaliinijoogatunnilla, jossa suurin osa joogaajista oli ensikertalaisia. Harjoituksen aluksi opettaja kertoi jonkin verran taustatietoja, ja ohjasi ryhmää niin kuin ensikertalaisia ohjataan. Mutta jotenkin minä en osannut yhtään olla kyllästynyt kaiken ties monenteenko kertaamiseen.
 
Aluksi tietenkin joogatunneilla kuunteli ohjeistukset ja muut selostukset tosi tarkkaan, ja yritti parhaansa mukaan siirtää ne käytäntöön. Jonkin ajan päästä homma alkoi sujua, ja silloin kuunteleminen muuttui vähän valikoivammaksi. Lähinnä poimi sen, mikä oli uutta ja mistä kenties oli epävarma. Jossakin vaiheessa selostukset alkoivat mennä enimmäkseen korvasta sisään ja toisesta ulos, ne osasi jo, mutta eivät ne mitenkään häirinneet silloinkaan. Nyt huomaan taas kuuntelevani niitä hyvin tarkalla korvalla. Minun pitäisi kohta olla – ja olenkin – kundaliinijoogaopettaja, jonka pitää osata ja pystyä selostamaan ne samat asiat uusille joogaajille niin, että he mahdollisimman hyvin oppivat ja omaksuvat sen mitä yritän opettaa. Siksi on kiva kuunnella omia opettajia, ai että tuo sanoo sen asian noin. Varsinkin pitkään opettaneet, kokeneet opettajat ovat hioneet ilmaisunsa niin huippuunsa, että parempien ilmaisujen keksiminen tahtoo olla tosi vaikeaa.
 
Minusta kokeneempien kanssa joogaaminen silloin kun itse olin aloittelija ja aloittelijoiden kanssa yhdessä joogaaminen nyt on yksi kundaliinijoogan hienoja puolia. Minä en kaipaa siihen mitään tasokursseja, vaikka tiedän joidenkin sellaisia kaipaavan. Minusta mikään joogaliike tai asana ei ole kokeneellekaan joogaajalle liian helppo, sillä niistä löytyy aina vaan uusia ja syvempiä tasoja, ja sikäli mikään kohta kundaliinijoogasta ei tyhjene koskaan. Ja sitten toisaalta mikään kundaliinijoogaliike ei ole aloittelijallekaan liian vaikea tehtäväksi, sillä jos keho ei ole valmis asanaan, sen voi aina tehdä mielikuvaharjoituksena. Yogi Bhajan on sanonut, että jo pelkkä kallistuminen asanan suuntaan riittää, sen ei tarvitse olla täydellinen ja loppuun asti hiottu. Kundaliinijoogan päämääränä ei ole asanoiden täydellisyys, ja täydellisyys onkin aika tylsä ominaisuus.