Minun kaltaiseni emansipoituneen länsimaisen naisen takaraivoon on helposti iskostunut ajatus, jonka mukaan kuukautiset eivät ole este suurin piirtein millekään. Ainakin kaikki liikunnalliset aktiviteetit ovat mahdollisia ja jopa suotavia kuukautisten aikaan, mikäli on uskominen erilaisia kuukautissuojamainoksia. Vain luuserit jäävät kotiin potemaan kuukautisiaan!

Tällaisessa asenneilmapiirissä kasvaneena on vähän vaikea pureskelematta nielaista kaikkia Yogi Bhajanin opetuksia kuukautisiin liittyen. Olen viime aikoina lueskellut kirjaa I Am a Woman. Creative, Sacred & Invincible, johon on koottu joitakin Yogi Bhajanin opetuksia naisille, myös kuukautisiin liittyen. 

Ensinnäkin, kuukautisten aika on naisille levon aikaa. Lepääminen ja rauhallisesti eläminen ei tietenkään aina silloin ole mahdollista, mutta se olisi suotavaa. Levon aika ei tarkoita etteikö kundaliinijoogaa voisi harjoittaa kuukautisten aikaan. Kyllä voi. Kuitenkin Yogi Bhajan on neuvonut ottamaan huomioon muutaman seikan ja muuttamaan meditaatioita ja kriyoja niiden mukaan.

Kuukautisten aikaan, tai ainakin kuukautisten kolmen ensimmäisen päivän aikana on syytä jättää tulihengitys kokonaan tekemättä, tai tehdä sitä vain hyvin kevyesti. Lisäksi Mulbhand eli juurilukko (sukuelinten, peräaukon ja alavatsan lihasten kevyt jännittäminen sisäisellä liikkeellä energian suuntaamiseksi) on syytä jättää tekemättä. Lisäksi itse jätän helposti niska-hartiaseisonta –asanan väliin kuukautisten aikaan. Asana kuuluu aika harvaan kundaliinijoogakriyaan, eikä siksi ole tullut usein vastaan juuri kriittiseen aikaan kuukaudesta.

Edelleen, Yogi Bhajan on opettanut, että kuukautisten kolmen ensimmäisen päivän aikana pitää välttää raskaiden taakkojen nostamista, sillä nosteleminen aiheuttaa selkäkipuja sekä vahingoittaa lantiota ja napakeskusta.

En ole löytänyt mainintaa vatsan alueelle kohdistuvien asanoiden pois jättämisestä kuukautisten aikaan, mutta oma kokemus on sellainen, ettei voimakas työskentely vatsakeskuksen kanssa ole silloin kivaa. Niinpä jos olen joogatunnilla kun minulla on kuukautiset, teen silloin vatsakeskukseen kohdistuvat asanat kevyesti ja usein lyhyesti. Se on joskus hankalaa, siis harjoituksen keventäminen, kun haluaisi tehdä vaan samalla tavalla kuin yleensäkin. Kuukautisten huomioon ottaminen tuntuu jotenkin nöyrtymiseltä, en tiedä mille. Sillä omaksi parhaaksihan harjoituksen keventäminen kuukautisten aikaan loppujen lopuksi on. Ja tuskin se niin kamalaa olisi jättää joogatunti kokonaan väliin kuukautisten takia, mutta kun ainakin minä tahdon olla niin kovin innokas joogaamaan.