Olen onnistunut määrittämään yhden puutarhassa esiin nousseen perennan, jota en ole siellä aiempina vuosina tavannut. Nyt kun perenna alkoi kukkia, löysin kirjallisuuden ja netin avulla sille nimen. Sehän on vanha kunnon rohtosuopayrtti.

Olemme alkukesästä pienentäneet keskellä puutarhaa kasvavan kultapallon kasvualaa. Ylipäänsä kultapallolle pitäisi löytää jokin parempi, ei niin keskeinen paikka puutarhassa; paikka jossa sitä ei tarvitsisi tukea niin paljon kukinta-aikaan. Mutta se on ihan toinen juttu. Kun kultapallon varsia nyhti pois, jäi jäljelle jokin kasvi, jota en tunnistanut ja jonka olemassaolosta en ollut tiennyt. En uskaltanut nyppiä sitä pois ennen kuin tiesin, mikä kasvi on kyseessä.  Enkä taida nyppiä nytkään; rohtosuopayrttihän on kaunis kuin mikä, ja tuoksuu hyvälle. Perennakirjassa sanotaan, että se leviää helposti, mutta eiköhän se pysy nykyisellä paikallaan kurissa. Ruohonleikkuri pitänee siitä huolen.

Internetin ihmeellisestä maailmasta luin, että rohtosuopayrtti ja varsinkin sen juurakko sisältää saponiinia, sitä samaa pesuaineena käytettävää luontaista ainetta, jota on myös pesupähkinöissä. Ja pesupähkinöitä meidänkin taloudessa käytetään pyykinpesussa. Niiden käyttö on helppoa; siistit pähkinät voi ostaa kaupasta pahvilaatikossa ja laittaa pyykin sekaan pienessä kangaspussissa. Mutta tosiaankin, pesupähkinäpuut kasvavat trooppisilla alueilla, mistä niiden pähkinät kuljetetaan tännekin. Ja omassa pihassa kasvaa perenna, jonka juuristoa voisi käyttää samaan tarkoitukseen. Mutta onhan se ihan eri juttu ostaa pesupähkinät kaupasta kuin alkaa kaivella kasvin juuria ylös savisesta maasta ja sovitella niitä pesukoneeseen.