Yksi joogan periaatteista on, että asanat tehdään kehon molemmin puolin. Eli esimerkiksi venytetään sekä vasemmalle että oikealle ja näin huolehditaan symmetriasta. Kundaliinijoogassa ei kuitenkaan ihan aina näin tehdä, sillä joissakin kriyoissa on yksi tai useampi asana joka venyttää vain kehon toista puolta. Tai venyttää kehon oikeaa ja vasenta puolta eri tavoin.

Yhtä tällaista kehon puolia epäsymmetrisesti venyttävää harjoitussarjaa olen nyt tehnyt muutamana aamuna. Se tasapainottaa auraa ja vahvistaa hermoja. Kriya koostuu vain kolmesta eri asanasta, joissa kaikissa on tietty hengitysrytmi. Ensimmäisessä asanassa istutaan vasen jalka ojennettuna suoraan eteen, oikea jalka lepää koukistettuna alustalla, jalkapohja kiinni vasemman jalan reidessä. Toisessa asanassa vasen jalka on jälleen venytettynä suoraan eteenpäin, ja istutaan oikean jalan kantapään päällä. Kolmas on jousiampuja-asana, jälleen vasen jalka edessä. Kriya yksityiskohtineen löytyy Inderjit Kaur Khalsan kirjasta Voiman tie.

Kuten arvata saattaa, tämä kriya venyttää vasenta jalkaa ja varsinkin takareittä oikein mukavasti. Juuri samainen takareisi tahtoi minulla kiristää ja kaivata venyttelyä pyöräilylomalla, kun ajoimme joka päivä. Ylimääräinen venytys sinne ei siis ole ollenkaan pahitteeksi. Hassua on kuitenkin se, että kriyan jälkeen ei olo tunnu ollenkaan toispuolisesti venytetyltä.

Käsittääkseni tällaisen toispuolisen asennon tarkoituksena on liikuttaa energiaa kehossa tietyllä tavalla, aktivoida kehon vasemmalla ja oikealla puolella kulkevia energiakanavia eri tavoin. Lisäksi tietenkin kriyaan sisältyvällä hengitysrytmillä on oma tehtävänsä. Ja vaikka kriya on lyhyt, kolme asanaa joita kutakin teen kolme minuuttia, ehtii sen aikana kohota kevyt hiki otsalle ja muutenkin tietää tekevänsä. Lisäksi se vaatii keskittymistä, sillä muuten menee hengitysrytmi sekaisin enkä muista missä kohtaa 22-osaista hengitystä olen menossa. Kaikin puolin mukava harjoitussarja siis, juuri näihin elämäni aamuihin sopiva.