Olen jo jonkin aikaa laulanut aamusadhanassa mantrat ilman lunttilappua. Osaan ulkoa kaikki muut paitsi yhden mantran, jonka keskikohta on tuottanut vähän ongelmia oppia. Alku ja loppu sujuvat ihan mallikkaasti. Mantra näyttää tältä, siis yksi versio sen litteroinnista:

Rakhe Rakhenahaar(e) Aap Ubaarian

Guru Kii Peirii Paiei Kaaj Savaariian

Hoaa Aap Deial Manaho(na) Visaarian

Saadh Janaa Ki Sang(ge) Bhavajal(le) Taarian

Sakat(e) Nindak(e) Dusht(e) Khin(a) Mai Bidaarian

Tis(sa) Saahib Kii Teik Nanak(e) Man(n)ei Mai

Jis(sa) Simrat(te) Sukh Hoei Sagalei Dookh Jai

Eikö vaan olekin paljon sanoja jotka pitäisi muistaa ja osata laulaa kulloisenkin sävellyksen ja sovituksen mukaan? Sitten on vielä nuo suluissa olevat osat, jotka vähän niin kuin äännetään, mutta ei ihan kunnolla kuitenkaan. Tai no, sekin riippuu versiosta, että kuinka selvästi ne kuuluvat.

Minulle ongelmallinen säe on Saadh Janaa Ki Sang(ge) Bhavajal(le) Taarian. Siinä kohtaa olen aina vaan hymissyt, kun en osaa sanoja. Kunnes tänä aamuna ennen sadhanaa otin oikein asiakseni opetella sen pätkän. Toistelin sanoja hauki-on-kala –tyyppisesti. Ja luulin, että se jo voisi pikkuhiljaa painua muistiin. Viimeistään sitten, kun olisin mantrannut koko mantraa alusta loppuun asti sen seitsemän minuuttia, niin kuin sadhanan kulkuun kuuluu.

Sadhanan vetäjä oli valinnut täksi aamuksi raag-tyyppiset versiot mantroista. Olivat tosi mukavia laulaa. Oikein vähän odotin Rakhe Rakhenahaar –mantraa, jotta voisin vihdoin ja viimein laulaa sen ihan kokonaan, ilman hyminää keskellä. Niin kuinkas sitten kävikään. Kyseinen versio mantrasta oli sellainen, että aamutuimaan opettelemani osa ohitettiin laulamalla sajknsbhatr. Tai siltä se kuulosti. Ei mitään mahdollisuutta saada opettelemiani sanoja mahtumaan ja vastaamaan levyllä esitettyjä.

Tämän mantran opiskelu on siis vielä vähän kesken. Seuraava sadhana johon osallistun, on viikon päästä. Ehkä siellä mantra sujuu jo paremmin, alusta loppuun ja myös keskeltä.