Hiukset eivät selvästikään ole kundaliinijoogisessa elämäntavassa mikään mitätön sivuseikka. Kun katsoo kuinka paljon kundaliinijoogamestari Yogi Bhajanin perustaman Healthy, Happy, Holy –organisaation verkkosivuilla on hiustenhoito-ohjeita tai ylipäänsä hiuksiin liittyvää asiaa, voi päätellä että tässä on nyt kyse jostakin oleellisesta.

Yogi Bhajan on sanonut, että hiukset voivat olla minkä mittaiset hyvänsä, ja ne voi pitää leikattuina. Luonnolliseen pituuteensa kasvaneilla hiuksilla on kuitenkin oma tärkeä merkityksensä meidän kehomme hyvinvoinnille. Lisäksi pitkät hiukset, niin miehillä kuin naisillakin, vaikuttavat niihin energioihin joiden kanssa joogassa työskennellään. Ne myös keräävät kehoon elinvoimaa ja antavat suojaa. Miehillä tämä koskee myös partaa, ja miksei naisillakin, jos parta sattuu kasvamaan.

Pitkien hiusten kampaaminen alaspäin rauhoittaa ja tyynnyttää mielen, kun taas hiusten kampaaminen ylös päälaelle energisoi ja virkistää. Tätä voi käyttää hyväkseen aina silloin kun tarvitsee piristystä tai rauhoittumista. Itse asiassa hiuksia olisi hyvä kammata puisella kammalla tai luonnonkuituisella harjalla viisi minuuttia aamuin ja illoin. Ja tässä on minun käytännön ongelma. Mistä ihmeestä minä löydän puisen kamman tai aitoharjaksisen harjan? Etsitty on, ei löydy. En minä ainakaan ole onnistunut löytämään. Mistään. Netistä voisi varmaankin tilata, mutta jotenkin olisi kivempi nähdä ja kokeilla omaan käteen noin keskeistä kauneudenhoitovälinettä ennen kuin sen hankkii. Mutta minä en luovuta, minä jatkan etsintöjä.

Yogi Bhajanin hiustenhoito-ohjeissa kehotetaan kampaamaan hiuksia vain kun ne ovat kuivat. Märät hiukset venyvät helposti kammattaessa, mikä voi vahingoittaa hiusta. Hiusten olisi myös hyvä antaa kuivua pesun jälkeen omia aikojaan auringossa. Meille suomalaisille tämä voi tuottaa toisinaan ongelmia, kun pää menee ensin umpijäähän pariksi kuukaudeksi ennen kuin sen aurinko sulattaa ja kuivattaa. Mutta sovelletaan, sovelletaan ohjeita tarpeen mukaan eikä oteta niitä liian kirjaimellisesti.

Kundaliinijooga on tarkoitettu tavallisille, perheellisille ja työssäkäyville ihmisille. Niinpä jokainen poimii hiustenhoito-ohjeista ja muistakin Yogi Bhajanin elämäntapaohjeista ne, jotka itselle sopivat kulloisessakin elämäntilanteessa.Tarkoitus ei ole eristäytyä yhteiskunnasta joogisen elämän pariin, vaan toimia osana yhteiskuntaa ja silti pyrkiä elämään joogista elämää.