Näköjään palaan aina vaan uudestaan kuukautisiin liittyviin asioihin. Mutta tämän blogin tilastotiedoista näen, että kuukautisten ja joogan yhdistelmää myös googlataan paljon. Ehkä siitä ei ole riittävästi tunneilla puhetta.

Kundaliinijoogaopettajakoulutuksessa meille opetetaan, että kuukautisten aikaan jätetään moneen kundaliinijoogaharjoitukseen kuuluva tulihengitys tekemättä, ja hengitellään vaan syvään sisään ja pitkään ulos. Kun ohjaamme harjoituksia koulutuksessa, meidän on ohjattava juuri näin, eli ei tulihengitystä kuukautisten aikaan. Piste. Syy tähän on se, että opettajamme kokemuksen mukaan kuukautisten aikana, siis kuukautisten missä vaiheessa hyvänsä, tulihengittäminen saattaa aiheuttaa erityisen voimakkaita verenvuotoja.

Meidän oppikirjassa tulihengityksestä sanotaan, että sitä voi tehdä kuukautisten aikaan. Ei siis ole mitään syytä, miksi sitä ei voisi tehdä. Ja todetaan, että itse asiassa kevyt tulihengitys saattaa auttaa kuukautiskipuihin.

Itse olen tehnyt tulihengitystä kuukautisten eri vaiheissa, välillä ihan epähuomiossakin, enkä ole huomannut mitään vaikutuksia. Usein jätän kuitenkin tulihengityksen tekemättä silloin, kun vatsa aristaa ja pömpöttää, tai teen tulihengitystä vain hyvin kevyesti. Toisinaan käy niinkin, että käytän kuukautisia hyvänä tekosyynä jättää tulihengitys tekemättä, kun oikeasti minua vaan laiskottaa. Sekin on sallittua, etenkin kuukautisten aikaan.

Niin sitä vaan mietin, että onko paras vaihtoehto ohjeistaa harjoitus niin, että tulihengitys jätetään kokonaan väliin kuukautisten aikaan. Jos näin ohjaa, ei anna kenellekään mahdollisuutta helpottaa kuukautiskipujaan tulihengityksellä. Mutta ei sitten kenellekään tule niitä verensyöksyjäkään. En tiedä. Jotenkin parhaalta vaihtoehdolta alkaa tuntua se, että kertoo ohjattaville mahdolliset riskit ja mahdolliset hyödyt, ja jättää päätöksen heidän itsensä tehtäväksi. Sillä ei ihmisten kehot toimi samalla tavalla, eikä kuukautisetkaan ole kaikilla samanlaiset. Joogan yksi päämäärä on oppia tuntemaan oman kehonsa toiminta, ja minusta jokainen voi itse opiskella miten juuri hänelle sopii tulihengitys kuukautisten aikaan.